Nästan noll kändisskoll

En sak som försämrats radikalt sedan vi emigrerade är min kändiskoll. Jag har ”plötsligt” (efter drygt fyra år) ingen koll på nya idoler, vilka bönder som söker fru, vem som let´s dansar med vem, hur Kicki Danielsson mår, vem Läckberg är ihop med nu eller ens hur många barnbarn kungen och Silvia har. Sådant som man brukade veta vare sig man ville eller inte. Det har hänt att folk som varit här på besök från Sverige tagit med sig skvallertidningar, men nu har jag ändå tappat tråden helt och känner knappt igen hälften av personerna det skvallras om. Lite skönt nästan! Vilken stor mängd hjärnkapacitet det måste ha frigjorts nu när jag inte längre behöver processera alla Sveriges kändisars privatliv.

Däremot tycker jag kanske att jag i alla fall borde ha lite koll på portugisiska kändisar. Det har jag inte. Jag skulle kunna bo granne med Portugals motsvarighet till Carola eller Persbrandt utan att ha någon aning om det. Kändisar är kanske något av det sista man får koll på i ett nytt land? I alla fall om man inte tittar på teve, vilket jag alltså inte gör.

Paulo VEM? blev därför min reaktion när barnen helt uppspelta presenterade den stora nyheten att Paulo Sousa skulle uppträda HÄR  i VÅR by på byfesten i augusti. Vem? Undrade jag, och visste inte om det var någon lokal förmåga eller Portugals motsvarighet till Markoolio eller Sean Banan (eller vem som nu intagit scenen sedan jag kollade sist) eller något ännu värre vi pratade om.

Man får se det som en av många fördelar med att ha barn, att man tvingas hänga med lite och konfronteras med fenomen man helt hade missat annars. Som Paulo Sousa. Om honom vet jag numera lite mer än jag kände att jag egentligen behövde veta. Till exempel vet jag att han jobbade på en förskola innan han blev upptäckt i det portugisiska ”Idol” (Ìdolos), att han blev årets ”youtuber” 2015,  att han är 23 år gammal, att hans mamma heter Paula, pappan Paulo, systern Paula och hunden Princesa.  Nästan som att han faktiskt hade flyttat in i huset bredvid!

Framför allt vet jag att hans stora hit heter Somos Tu e Eu, alltså Vi är Du och Jag. Jag kan höra den inne i mitt huvud nu, och minnas hur alla småtjejer i byn stod längst fram vid scenen och hojtade med i refrängen där på byfesten i augusti.  Även mina små. De gick till och med backstage och fick autografer!

Tjejerna med kändisen

Numera skulle jag alltså känna igen Paulo Sousa om han flyttade in i huset bredvid. Jag har förstås heller inte missat att popikonen Madonna faktiskt flyttat in nästgårds. Eller nästan i alla fall. Hon har tydligen förälskat sig i Portugal sådär som man lätt gör och helt sonika impulsköpt sig ett palats i Sintra. Nästgårds.

Det här föll hon för. Jag tror faktiskt jag vet exakt var det ligger.

 

Det måste förstås renoveras innan hon kan flytta in, men hon bor tydligen redan i Portugal, någonstans i Lissabon. Hennes (adoptiv)barn ska spela i Benfica, hon har förälskat sig i Fado och rent allmänt bekänt sin kärlek till Portugal. Sedan jag fick veta att vi skulle bli grannar har jag börjat följa henne på instagram. Det gör tydligen portugisisk media också och varje instapost skapar nya rubriker.

Madonna har på sig en Benficatröja!

Själva huvudorsaken till flytten lär tydligen vara att hennes adoptivson ska träna med Benfica.

Nästa dag i tidningen: Detta är resorten där Madonna tog sin korgbild! (I Sintra tydligen)

 

Jag tyckte det kändes rätt bra att få veta att även poplegender får utstå trassel med byråkrati. Nästa dag i pressen: någon känd portugis (vem?) som kommenterat att hon borde göra något åt frisyren. (färga rötterna som syntes på insta men inte här)

Madonnas yngsta barn på Lissabons Ocenarium.

Madonna med typiska Lissabonfasader

Nästa dag i tidningen: Madonna på upptäcksfärd i Alfamas gränder!

Nästa dags löpsedel: Madonna låter sig inspireras av Fado!

Fast nu skulle det ju handla om portugisiska kändisar. Jag skulle förstås genast reagera om jag fick syn på Ronaldo på andra sidan häcken, men jag måste erkänna att jag inte riktigt orkar engagera mig i just hans privatliv. Jag vill liksom inte veta.

Det finns faktiskt bara en portugisisk kändis som jag faktiskt håller ganska bra koll på. Honom skulle jag känna igen nästan var som helst men just nu är chansen inte så stor att jag skulle råka på just honom. Det kan jag berätta mer om en annan gång. Ni vet säkert vem han är.

Comments
  1. Grattis till nya grannen. Ni kanske springer på varandra i Sintra 🙂
    Jag är också hopplös på kändisar. Både svenska och spanska. Samma här, jag tittar inte på tv, läser inte skvallertidningar och har en kunskapslucka i spansk kultur som jag är för ointrsserad av att fylla igen.
    Skulle varken känn aigen Madonna elle rpersbrandt om jag stötte på dem här ute på gatan. Jag börjar fundera på om jag är ansiktsblind. Känner aldrig igen någon, och det är så genant. Efter två sådana hädnelser i rad tänkte jag igår att jag hellre stannar inne och slipper stöta ihop med fler som jag halvkänner och inte hälsar på eftersom jag inte känner igen dem.

  2. Den enda portugisiska kändis jag känner till är Luis Figo. Hans barn gick på samma skola som våra kids när vi bodde i Madrid. Hans äldsta dotter och vår son är lika gamla, de gick i samma klass. Hans svenska fru är otroligt vacker och jättetrevlig, de är båda trevliga.

  3. Sjukt roligt att Paulo ser photoshoppad ut bredvid Jonna och Frida! Exakt likadan pose på båda foton. Hade helt missat att Madonna flyttat till Portugal, orkar knappt följa vad folk sysslar med på FB längre. Gissningsvis tror jag att du håller koll på Salvador Sobral, men det är nog bara för att det är den enda portugiskändis jag kan komma på nu…. 😜

    • Rätt svar . honom är det svårt att inte hålla koll på här nu om man läser tidningarna. Och så vet jag ju vem han är, till skillnad till andra som de kanske skriver om. Och ja du har rätt i att han ser photoshoppad ut på bilderna, men jag lovar, han var verklig! /Åsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *