Var finns den portugisiska fruktkampen?

Med matsäck på dagsutflykt med skolan

Med matsäck på dagsutflykt med skolan

Känner ni till Fruktkampen?
Fruktkampen är en grupp som protesterar mot diverse kostnader i samband med barnens skolgång, i en skola som enligt skollagen ska vara avgiftsfri och kostnadsfri.

Idag skrev någon på Fruktkampens facebooksida följande inlägg:
Sedan skolan började den 18 augusti så har barnen haft matsäckskrav 3 ggr var och den här veckan ska sonen ha igen. Jag blir alldeles matt och arg. Har inte vågat ta tag i det med skolan då vi är ganska nyinflyttade, men nu är mitt mått rågat och tänker skriva ut från fruktkampen och maila till skolan.

Jag läser flera berättelser om hur jobbigt det blir för en del föräldrar, och barn, när det krävs matsäck eller liknande, och undrar hur många berättelser det skulle finnas på en portugisisk fruktkampssida.

Här förväntas  skolbarn ha med sig mellis varje dag som de kan äta av på både för- och eftermiddagsrasten om de blir hungriga, och de har de faktiskt också. Om någon har glömt någon dag delar de andra med sig, och dessutom har skolvärdinnorna lite extra kex på lager.

Barnen på förskolan får statligt sponsrad mjölk till mellis, då det visat sej att en del barn får i sej för lite mjölk i hemmet. Till det äter de kex (!) som föräldrarna turas om att ha med sig till förskolan.

För skollunchen, som består av soppa, varmrätt och efterrätt och tillagas på plats i byn och är alldeles utmärkt får man betala ca 300 kr i per månad per barn.

Vid minst tre tillfällen per termin har vår  skola ordnat utflykter, då det krävts att man skickar med både lunch och mellanmål. Dessa utflykter brukar också kosta mellan 2 och 4 Euro, då skolan inte har råd att betala för bussresorna utan föräldrarnas hjälp.

På de föräldramöten jag varit på har jag inte hört någon protestera. Alla barn har mellis med sej varje dag och matsäck och pengar till bussresan när det är utflyktsdags.

"Glöm inte att skicka med glasspengar!"

”Glöm inte att skicka med glasspengar!”

Fruktkampens hemsida finns en bild på en ledsen pojke under texten ”Mamma glömde skicka med frukt idag”.  Jag kan tycka att Fruktkampens solidaritet med den lilla pojke/flicka vars föräldrar av en eller annan anledning brister i sitt ansvar och inte fixar att skicka med frukt eller matsäck till skolan är jättefin, men samtidigt har jag svårt att tro att någon i Sverige inte har råd att bekosta matsäck till några enstaka skolutflykter per år. Jag har svårt att tro att det finns någon i Sverige som inte har råd att skicka med sitt barn en frukt till skolan. Jag kanske är jättenaiv, men så mycket kostar det väl inte att slänga ihop en pastasallad, ett par mackor eller ett par pannkakor?

Jag är däremot helt säker på att många här i Portugal  har svårt att få ihop till alla de extra utgifter som barnens skolgång medför, med tanke på att minimilönen ligger på 565 Euro/ månad, på att arbetslösheten är dubbelt så hög som i Sverige, och många arbetslösa inte har någon ersättning alls.

Till exempel är det så att om man uppfyller de krav som finns på att man ska ha jobbat si och så länge, varit arbetssökande si och så länge, för att få arbetslöshetsersättning får man bara ut den om familjens sammanlagda per capita- inkomst inte överstiger 110% av socialstödsindex som just nu uppgår till 419 Euro. Det vill säga att om frugan tjänar mer än 9000 kronor får maken inget arbetslöshetsunderstöd.

En av sommarens tidningsrubriker var att en av tre portugisiska familjer inte har råd att äta fisk eller kött till middag. Man får inte heller glömma att barnbidraget i Sverige ligger på 1050 kronor  och här i Portugal på runt 200 kronor per barn och månad.

Jag kan ha fått någon av siffrorna fel förstås, men nog borde det finnas en Fruktkamp i Portugal om det finns en i Sverige!? Jag ska hålla mina ögon öppna…. men något säger mej att en rättvisekamp för en kostnadsfri skola inte finns här, där det verkligen skulle behövas.  Borde den alls behövas i Sverige? Egentligen?

Sedan har vi också det här med skolböcker och annat material som de portugisiska barnen ska ha med sig till skolstarten. Men det får bli i ett annat inlägg!

PS. Kommentera gärna om du tycker jag har fel! Eller rätt!

Kommentarer
  1. Intressant , befinner mig just nu i Portugal nu när jag läser detta. Och håller med inlägget och tycker att fruktkampen i Svrrige är löjlig.
    Visst finns det dom med psykisk ohälsa o det tycks alltid komma på tapeten i sverige. Så fort man eller någon annan kritiserar det svenska sammhället. Problemet är bara det så som jag med egna erfarenheter har sett. Är att dessa så kallade föräldrar med psykisk ohälsa är smarta nog att åka ner till tyskland o handla mängder med sprit. Och gnälla o tycka att staten ska bekosta allt för deras barn. Och dessutom så tycker jag inte att vissa föräldrar inte tar hela ansvaret för sina barn . Och om barnen skulle känna sig utanför. Vad gör det? Ungar är bortskämda här i sverige så det skadar inte att känna sig utanför någon gång. Mina barn åt inte av frukten jag skickade med så jag slutade och tyckte att de inte skulle behöva. Men läraren var ju förskräckt, just för det löjliga tänket om utanförskap. Min fråga är hur många fruktrr kommer hem mosad o oätlig igen just för den svenska filosofin som pågår i den svenska samhället”alla ska va med. Så att ingen känner sig utanför” Det löper som en röd tråd i sverige. Även på arbetsmarknaden . Är det någon som gör något ordentligt bra på jobbet och får beröm ja då kommer alla de övriga som typ måste lida av psykisk ohälsa och ska minsann ha sin beröm. För det måste vara så att alla som inte presterar bra i skolorna,arbetsplattsen samt föräldrar lider av psykisk ohälsa?????? Men de kan kosta på sig piercingar, taturringar, ciggaretter o resa till spritgränsen. Och gnälla att det kostar i våra skolor.
    Vilket gör att de dom värkligen har behov av hjälp hamnar mellan stolarna. För alla ska ha hjälp så att ingen känner sig utanför här.

  2. Portugal, ja.
    Du kanske ska förlöjliga Sveriges lagar istället, för det är dem Fruktkampen utgår ifrån. Inte Portugals.
    Och hur man än vrider och vänder på det: Barn blir lidande och hamnar utanför. I Portugal. I Sverige. Utanförskapets mått och steg värderas utifrån landets förutsättningar. Och en sak är mycket viktig här, i SVERIGE (inte i Portugal), där jag är verksam.
    Det är aldrig barnens fel.
    För det handlar till syvende och sist om barnen. Barnen i Sverige. Inte barnen i Portugal. Med det inte sagt att jag ignorerar barnen i Portugal. Jag har bara inte tid, eftersom jag har fullt upp med att ta itu med det faktum att det finns en massa barn i Sverige som hamnar i utanförskap av olika anledningar. Kostnader i skolan är en av dem.
    Lycka till i Portugal. Glöm bara inte att kika in till Sverige ibland, och se hur barnen mår har det HÄR.

    /Åke

    • Jag vet inte om jag tycker lagen om kostnadsfri skola är löjlig, men jag tror den kan övertolkas. Har man inte råd att köpa frukt till sina barn är man uppenbarligen illa ute. Barn behöver ju frukt. Vitaminer! Oavsett om skolan är kostnadsfri eller inte.
      Jag kan bara inte låta bli att tänka att det är ironiskt att Fruktkampen finns just i Sverige, av alla länder. Där barnbidraget är fem gånger högre än exempelvis i Portugal. Där man inte behöver betala för skolböcker och skollunch, vilket man behöver i de flesta länder på jorden. Hur kommer det sig att just svenska föräldrar inte har råd med frukt? Ur ett internationellt perspektiv, sett från i stort sett vilket annat land som helst, blir det ju nästan obegripligt.
      Men visst är det viktigt att värna om de utsatta vilket land de än befinner sig i, och det är som du säger aldrig barnens fel. Det är alltid bra att hjälpa barn som har det svårt. Fortsätt med det och lycka till! / Åsa

      • Tack för det och ja, vi kommer att fortsätta.
        Men syftet med Fruktkampen handlar i grund och botten inte om huruvida man har råd eller inte. Det handlar om skollagen. Fruktkampen bryr sig inte om VARFÖR somliga inte har råd med frukt, utan om det faktum att måltiderna som skolan påflaggar (även mellanmål) SKA bekostas av skolan. Eller vi kan säga staten/kommunen eller vad du vill. Skolan är redan bekostad genom skatten och ska i enlighet med 10 kap 10 § kostnadsfritt erbjuda läromedel såväl som måltider. Barnbidrag hör inte heller hit. Nivå av inkomst likaså. Vi föräldrar lyder lagen om skolplikt. Om vi ska följa lagen så ska alla andra göra det också. Det gäller även skolan, kommunerna, länen och staten. Skollagen är formad via Svensk Författningssamling och det är den jag menar ska efterlevas.
        Vi navelskådar inte orsaker till varför somliga inte har råd. Och oavsett orsaker så hamnar många barn i utanförskap, även på grund av dessa kostnader.
        Och för många familjer är det betydligt värre än bara ”diverse kostnader”. För en flerbarnsfamilj med alla barn i grundskolan kan det med alla påtvingade utgifter handla om TUSENTALS kronor per läsår och det blir väldigt fel i den svenska ”kostnadsfria skolan”.
        För en ensamstående förälder med socialbidrag blir det väldigt TUNGA utgifter, för socialen bidrar inte med de pengarna.
        Det är de barnen som hamnar utanför. I en skola där det SKA råda lika-villkor-för-alla.
        Hur det ser ut i Portugal, hur Portugals skollagar är utformade, har ingen som helst relevans till Fruktkampens arbete.

        Och tyvärr fokuserar du mest på frukten, som om det är den enda utgiften/kostnaden som Fruktkampen arbetar emot. Frukten är en liten del av det hela. ALLA kostnader måste ses. Till och med Skolinspektionen (den svenska vs) säger att skolan gör fel om den inte ser till helheten under ett läsår. Vi har 168 lagstadgade skoldagar, vilket betyder 168 x 4 (frukten, uppskattad kostnad). med tre barn blir det för den där socialbidragstagande mamman drygt 2000 kronor på ett läsår. BARA för frukten. Sedan tillkommer allt annat.

        /Åke

  3. I mitt jobb kommer jag ofta i kontakt med familjer där det finns psykisk ohälsa, missbruk eller andra sociala problem – då kan det bli en extra börda för de barnen där föräldrarna antingen inte har koll eller inte råd (jo det finns fattigdom i Sverige räknat utifrån svensk standard) att få gå till förskolan/skolan utan frukt eller matsäck och få massa frågor och kommentarer. Sen finns det alltid någon som har det värre runtom i världen, men jag anser också att skolorna ska följa de regler som säger att det inte är föräldrarnas ansvar att skicka med mat 🙂 Det ska redan vara betalt genom skatter och avgifter.

    • En åsikt! Bra! Jo jag håller absolut med om det är fint att det finns en sådan solidaritet med de barnen. De behöver ingen extra börda. Kan ändå inte låta bli att jämföra…och undra över hur det går för de barn som lever i sådana familjer här, för det förekommer ju psykisk ohälsa, missbruk och dylikt här med. Det skulle vara intressant att veta mer om hur man hanterar den problematiken här, för den borde ju vara större här, där inte den svenska skollagen och fruktkampen finns. Just den lilla byn jag bor i jag är förskonad från just de problemen. Ett litet samhälle med just grannsamverkan och omtanke, flera generationer nära varandra, men rent ekonomiskt är allt det jag räknade upp i inlägget en börda för många. Och det där med fattigdom i Sverige är ju just enligt svensk standard..

      • Ja med tanke på inlägget om husen som förfaller också så verkar det finnas mycket för staten att ordna med, inklusive skolan, fattiga barn och familjer osv. Du får sätta igång något ideellt projekt! 🙂

        • Här är man rätt uppgiven vad gäller staten, inte alls den tilltro till staten som finns i Sverige. Så har man ju också varit diktatur…Välgörenhetsprojekt finns det gott om! Kan mycket väl tänka mej engagera mej i något sådant!

  4. Det är synd om de barn som hamnar i kläm när deras föräldrar inte kan ta ansvar, vilket land de än bor i. Tyckte bara att Fruktkampen kom i ett annat ljus från mitt nya perspektiv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *