Hundra dagars sommarlov utan fritids

Nu börjar det!

Nu börjar det!

..påbörjades i mitten av juni någon gång. Ungefär som i Sverige, och redan där hade våra barn längre ledigt än de flesta eftersom jag var lärare och hade lång sommarledighet ( inarbetat tid, ni vet! Och en välbehövlig paus för total nyladdning av tålamod och nerver och inspiration! ). Två månader brukade vi ha sommarlov i Sverige och nu har vi hela tre!
De som inte har möjlighet att vara lediga så länge har sina barn på fritids några veckor efter skolavslutning och några veckor innan skolstart, samt pusslar med semestrar och kanske med mor- och farföräldrar för att täcka upp för den tid som fritids är stängt.
Även här finns ett fritids. För förskolebarnen. Fritids ligger inte i skolans lokaler, men även under terminen finns möjlighet att ha barnen där när förskolan stänger klockan tre, om man på grund av sin arbetstid inte kan hämta klockan tre.
I Jonnas grupp på 22 förskolebarn var det ofta bara jag och en mormor som hämtade klockan tre. Ibland någon mer. Övriga barn blev skjutsade med skolskjuts till en annan byggnad i byn där annan personal än den de hade på förskolan tog emot. Där finns en lekgård, lite cyklar och när det är varmt har de uppblåsbara pooler som barnen kan svalka sej i, tills de blir hämtade, senast halv sex då fritids stänger.

Jag hämtar Jonna klockan tre. De flesta andra blir skjutsade till fritids

Jag hämtar Jonna klockan tre. De flesta andra blir skjutsade till fritids

Under sommarledigheten kan man anmäla sina barn till fritidsvistelse där under två veckor i juni och en vecka i september. Hela juli och augusti är fritids stängt.
För barn som börjat skolan finns inget fritids under de hundra dagar långa sommarlovet. För oss är ju inte det något problem för tillfället, men naturligtvis är det inte helt lätt för alla som jobbar att ordna det för sina barn under sommaren. Många av Fridas klasskamrater tillbringar en stor del av sommaren hos mor- eller farföräldrar eller andra släktingar. Ibland får de också vara med sina föräldrar på jobbet.
Kanske är det heller inte så annorlunda som jag tror. Sverker tillbringade en stor del av sina barndomssomrar hos mormor och morfar i Småland. Sverkers systers barn var stora delar av sommaren hos sin farmor och farfar.

Hänger med mormor/farmor & co

Hänger med mormor/farmor & co

Edna bor i Lissabon men tillbringar hela sommaren hos sin faster som bor nära oss. Hon är väldigt gärna hos oss.

Ema bor i Lissabon men tillbringar hela sommaren hos sin faster som bor nära oss. Hon är väldigt gärna hos oss.

Man ser väldigt många barn i sällskap av mor- och farföräldrar nu under sommaren, och även under läsåret är det många som är beroende av att den äldre generationen hämtar barnen från skolan. Med tanke på att det inte finns något fritids för skolbarnen underlättar det ju för arbetande föräldrar att skoldagen inte slutar förrän halv sex.
Ingen verkar tycka att det är konstigt men jag höll ju på att svimma när jag hörde, på det berömda föräldramötet, att Frida skulle gå i skolan till halv sex måndag till fredag.
Jag tyckte det var skönt när jag förstod att man kunde välja bort vissa ämnen och sluta tidigare. Frida fick avstå från idrott, musik, och bild, som var icke-obligatoriska ämnen (!) som låg sist på dagen, för att få gå hem tidigare. Med tanke på vilken utmaning hon hade framför sig med språket kändes det rimligt, och vi idrottar, ritar och sjunger allt vi kan på får extra fritid. Det var dock bara vi som valde bort ämnen och i tvåan vill Frida nog ha alla ämnen säger hon.

Idrott och hälsa i egen regi

Idrott och hälsa i egen regi


Bild i egen regi

Bild i egen regi

Det låter ju helt sjukt att gå i skolan till halv sex på kvällen, men när jag tänker efter brukade vi lämna halv åtta i Sverige, för att jag skulle hinna till jobbet, och smet jag inte tidigt från jobbet, vilket jag i och för sej ofta gjorde, hade hon lika långa skoldagar i Sverige. Fast då var ju en del av dagen fritids…
I Spanien, där skoldagen slutar klockan två, är ju folk i ännu större utsträckning beroende av den äldre generationen, men nu i krisen när många blivit arbetslösa kanske de får lite avlastning?

Nu återstår nog ungefär två veckor av de ungefär hundra dagarna, skulle jag tro. Vi har haft ett underbart sommarlov, fast inte alls som vi tänkt oss, men det berättar jag mer om en annan gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *