Varför Portugal?

…undrade många när de hörde om våra flyttplaner. Det finns flera anledningar. På sätt och vis handlar det om uteslutningsmetoden.

Sverker och jag hade båda bott utomlands i flera år i olika länder innan vi träffades. Vi drömde bägge om att bo utomlands igen, tillsammans, men bitarna föll inte på plats förrän vi hittade Portugal.

Det finns många länder som har bättre klimat än Sverige och bättre surf, men man får faktiskt inte flytta var som helst i världen. I stort sett var valmöjligheterna begränsade till Europa, i alla fall för oss. I Europa finns det ett par länder som har bra surf och av dessa har Portugal bäst klimat. För mej är inte surf viktigt, men så länge jag har känt Sverker har han pratat om att surfa och längtat efter att surfa.

Det finns mer än Atlantens vågor som talar för Portugal. Portugiser är tålmodiga, vänliga och artiga, och väldigt många av dem är bra på engelska, vilket underlättar. Speciellt för Sverker. Att portugiserna i allmänhet är bättre på engelska än exempelvis spanjorer, fransmän och italienare beror nog till stor del på att de inte dubbar TV och film. Kanske beror det till en del också på en större ödmjukhet och öppenhet inför andra kulturer?

Som mor till två döttrar är det viktigt för mig att vi inte bor i ett land med alltför utpräglad machokultur, eller en alltför gammaldags/ annorlunda kvinnosyn. Jag har hört flera svenskor säga att i Portugal slipper man busvisslingar, påflugenhet och annat jobbigt (macho)beteende som man annars kan råka ut för som tjej! Det känns safe och vänligt här helt enkelt! Det känns skönt att se tjejer och kvinnor i alla åldrar ge sig ut med surfbrädan för att ta vågor. Och de är många! Kvinnliga surfare i alla åldrar alltså. OCH vågorna!

Alla portugiser vi har kommit i kontakt med i olika situationer, och de är en hel del nu, har varit tålmodiga och vänliga och hjälpsamma. De gånger vi har åkt så pass mycket vilse att vi varit tvungna att fråga om vägen (nej vi har ingen GPS – vägra mer prylar!=) har folk satt sig i bilen och eskorterat oss dit vi skulle!

Här är vackert och klimatet är fantastiskt! Portugal har tre årstider: sommar, höst och vår! Ingen vinter! ” Vintern” här är som höst som snart går över i vår som snart går över i sommar och mera sommar. Även under den kyligaste regnigaste perioden, december – februari, har vi dagar som är som svensk sommar när den är som bäst. När ”vintern” är som sämst här liknar den svensk sommar när den är som sämst.

Varför Portugal? Klimatet, havet och människorna!

Portugal, we love you!

Portugal, we love you!